Food Value Score (FVS)

De Food Value Score is een door ons ontwikkeld algoritme, waarbij we ons hebben laten inspireren door de Food Compass Score (FCS)21. Voedsel en dranken worden aan de hand van de hoeveelheid aanwezige nutriënten per 100 kcal ingedeeld in een schaal van 1 ‘minst gezond’ tot 100
‘meest gezond’. De uiteindelijke score zegt iets over de voedzaamheid van een product. Hierbij
beschouwen we producten met een score lager dan 30 (rood) als ongezond en het advies is dan
ook deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Voedingsmiddelen met een score tussen de 30
en 70 (oranje) kunnen met mate worden geconsumeerd. Hierbij is het wel van belang rekening
te houden met de hoeveelheid punten. Een voedingsmiddel met een score nabij de 70 is aanmerkelijk voedzamer dan een voedingsmiddel met een score vlak boven de 30. Een score boven de
70 laat zien dat het product dusdanig voedzaam is dat het verstandig is dit in voldoende mate
op het menu te zetten. De FVS houdt rekening met vele factoren die samen de voedzaamheid
bepalen, zoals: de optimale verhoudingen tussen vetten (verzadigd – onverzadigd), koolhydraten
(suiker – vezels) en zouten (kalium – natrium). Ook de hoeveelheid gunstige vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en fytonutriënten (actieve plantenstoffen) spelen mee in het uiteindelijke cijfer.
Hierbij hebben we de nutriënten waaraan westerlingen volgens wetenschappelijk onderzoek vaker een tekort hebben extra laten meewegen 22,23,24. Dit geldt vooral voor kalium, vitamine D en
E, omega 3, jodium en magnesium en in mindere mate voor vitamine C, vitamine A, vitamine
K, calcium, foliumzuur, ijzer en zink. Producten die toegevoegde suikers bevatten, gefrituurd zijn,
uit witmeel bestaan of geraffineerd zijn, scoren lager. Onbewerkte, volwaardige levensmiddelen,
zoals groenten, fruit, volkorengranen en noten/zaden scoren hoger.
Tot slot hebben we ook de oxidatiegevoeligheid van vetzuren in oliën en vetten laten meewegen in de uiteindelijke score.

Bronvermelding
21 Mozafarian D, El-Abbadi NH, O’Hearn M, et al. Food Compass is a nutrient profiling system used expanded characteristics for assessing healthfulness of food. Nat Food. 2021;(10):809-818
22 Fulgoni VL, Keast DR, Bailey RL, Dwyer J. Foods, fortificants, and supplements: where do Americans get their nutrients? J. Nutr. 2011;141(10):1847-1854.
23 Murphy RA, Devarshi PP, Ekimura S, Marshall K, Mitmesser SH. Long-chain omega-3 fatty acid serum concentrations across life. NHANES 2011–2012. BMJ Open. 2021;11(5):e043301.
24 Benoist de B, Andersson M, Takkouche B, Egli I. Prevalence of iodine deficiency worldwide. The Lancet. 2003;362(9396):1859-1860.